Skip to main content
x

نام علمی :

Cucumis sativus L.

نام فارسی :

خیار

خانواده :

Cucurbitaceae

نام عربی :

خیار Khiyar، قِثا Qitha

2n :  

Bo:14,28; Ch:14

نام انگلیسی :

Cucumber

نام فرانسوی :

Concomber

 

 

نوع رویشگاه :

مناطق ایران و تورانی

 

 

ارزش کاربری :

تغذیه ای

 

 

 نوع خاک :

آهکی
قلوه سنگی

 

 

توپوگرافی  :

دشت

 

 

اکوسیستم :

کاشته شده

 

 

شماره شناسه  :

540

 

 

وضعیت تهدید :

توصیف گونه :

گیاه علفی یکساله با ساقه‌های خزنده و بالارونده. ساقه‌ها زاویه‌دار با کرک های زبر. برگ ها بیضوی 12 تا 18 سانتیمتر طول و 3 تا 8 لوب که لوب ها کند می باشند، برگ ها در هر دو طرف دارای کرک های زبر بلند است. دمبرگ ها تقریباً هم طول برگ ها. کاسبرگ ها پخش و باز هستند. گلبرگ ها به هم پیوسته به طول 5/2 سانتیمتر که انتهای گلبرگ ها لوب دار و لوب ها مستطیلی تا نیزه ای‌ای. پرچم ها 3 تا 4 میلیمتر طول دارند که به دو تا به هم چسبیده و سومی آزاد می باشد. گل های ماده منفرد و در محور برگ ها با تخمدان برجسته و استوانه‌ای شکل مودار یا با پوشش پشمی متراکم، میوه در این گیاه سته کدوئی که پوست آن در جوانی کرک‌دار ولی با رسیدن میوه صاف می شود. میوه خیار مزرعه‌ای به طول 10 تا 15 سانتیمتر ولی خیار گلخانه ای اندازه‌های مختلف متناسب با واریته آن دارد که از 15 تا 25 سانتیمتر و گاهی بیشتر متفاوت است. برخی از واریته های خیار گلخانه ای بکرزا هستند که تلقیح کیفیت میوه تولیدی را کاهش می دهد. اما جدا بودن گل نر و ماده تلقیح با حشرات و یا باد را برای آنها الزامی می نماید و در غیر این صورت میوه‌ای تشکیل نمی گردد. از نظر گیاه شناسی میوه نارس برای مصرف تازه برداشت می شود میوه سبز رنگ ولی میوه رسیده برای تولید بذر زرد مایل به قهواه‌ای رنگ می گردد. میوه دارای تعداد زیادی بذر است. خیار را در باغچه‌های منازل و یا در مزارع کوچک می‌کارند و مازاد مصرف خانگی را در محل به فروش می‌رسانند. در موته کشت گلخانه ای آن در سطح وسیع وجود دارد که تولید برای مصرف به شهرهای بزرگ ارسال می گردد. خیار به صورت تازه خوری مصرف بسیار بالایی در منطقه و ایران دارد. همچنین برای صنایع غذایی یکی از گیاهان مهم و صادراتی است. نیاز آبی گیاه زیاد بوده و لذا در شرایط مزرعه مصرف آب آن برای تولید محصول قابل توجه می باشد.

راهنمای نمودار فنولوژی

نمودار فنولوژی

وضعیت پراکندگی در ایران  :

کاشته شده

 پراکندگی جغرافیایی :

بومی هند است و در بسیاری از کشورهای هر دو نیمکره از جمله ایران کاشته شده است. واریته های مختلف دارد که در مزرعه و گلخانه کشت می گردد.
Cucumis sativus L.

 گونه

 :

پراکندگی ایران

پراکندگی گونه

Cucumis sativus L.

در منطقه حفاظت شده کرکس

منابع :   

صفوی، س.ر. 1390. فلور ایران تیره کدو Cucurbitaceae. موسسه تحقیقات جنگل ها ومراتع کشور. شماره 70. صفحه 23.
Rechinger, K.H, 1977. Flora Iranica, Cucurbitaceae, No. 123. P. 10.
Schischkin, B.K. 1972. Flora of the USSR. English translated. Vol. XXIV. P. 114.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی