Skip to main content
x

نام علمی :

Populus alba L.

نام فارسی :

سفیدار، سپیدار

خانواده :

Salicaceae

نام عربی :

حور ابیض Haur abyadh، حور رومی Haur rumi

2n :  

Bo:38; Ch:38*-48*

نام انگلیسی :

White poplar, White aspen

نام فرانسوی :

Peuplier blanc, France picard, Blanc de Hollande, Ypreau, Bouillard

 

 

نوع رویشگاه :

مناطق اروپایی سیبریایی
مناطق مدیترانه ای

 

 

ارزش کاربری :

دارویی
صنعتی
تزئینی

 

 

 نوع خاک :

آهکی
صخره ای
قلوه سنگی

 

 

توپوگرافی  :

حاشیه رودخانه

 

 

اکوسیستم :

کاشته شده

 

 

شماره شناسه  :

192

 

 

وضعیت تهدید :

توصیف گونه :

درختي خزان کننده و بلند قامت که تنه اصلی آن تا ارتفاع حدود 35 متر رشد می کند و تاج بزرگ باز را تشکیل می دهد که در پایه های کاشته شده هرمي شکل است. ريشه با داشتن جوانه‌های نابجا برخی از پایه‌ها پا جوش زیاد تولید کرده و کلن‌هایی را تشکیل می دهد. پاجوش‌ها بعد از قطع درخت جوانه زده و پایه های جدید تولید می کند. پوست ساقه اصلی براي مدت طولاني صاف و در اول رنگ پوست سبز مایل به سفید-خاکستري کم رنگ و با مسن شدن گیاه سرانجام سياه و ضخيم می گردد و بر روی تنه آن دستجات عدسک‌ها را که به شکل لوزی در پوست تشکیل زخم‌هایی را می دهند قابل شناسائی است. پوست درخت در پایه های مسن ناهموار و شیاردار می گردد. درختی سریع الرشد، لذا شاخه چه‌هاي يکساله آن جست‌های طولانی ایجاد می کنند که گاهی چند متر طول داشته و به صورت همسان با کرک های نمدي و به صورت يکنواخت خاکستري پوشیده می شود. برگ ها با شکل‌های متنوع که در پشت برگ با داشتن کرک های فراوان سبز مایل به سفید ولی در روی برگ سبز رنگ و کرک‌دار. برگ های پایین شاخه پنجه ای با 5 تا 7 لوب، و برگ های بالای شاخه‌ها دارای دندانه‌های هلالی پراکنده دیده می شود. اندازه برگ بسیار متفاوت از حدودد 7 تا 8 سانتیمتر طول تا 20 تا 25 سانتیمتر متغییر که حتی بر روی یک پایه این تغییرات دیده می شود. برگ های بزرگ با بریدگی‌های عمیق بر روی شاخه‌های با رشد سریع و نیز جست‌ها دیده می شود. دمبرگ بلند تا 10 سانتیمتر طول که در اول بهار تشکیل می گردد. برگ هاي بالايي شاخه‌هاي بزرگ با دمبرگ کوتاه. درخت دو پایه که گل آذین های نر و ماده از نوع دم گربه‌ای می باشند. گل آذين دم گربه‌اي ميوه دار 10 تا 15 سانتیمتر طول دارد و محور گل آذين و دمگل ها کرک های کوتاه زیادی دارند. میوه کپسول تخم مرغي، دو کفه‌اي بدون کرک که در اواخر بهار و اوایل تابستان می رسند.

راهنمای نمودار فنولوژی

نمودار فنولوژی

وضعیت پراکندگی در ایران  :

کاشته شده

 پراکندگی جغرافیایی :

از زمان های بسیار قدیم در استان های زیادی کشت می شود. تقریبا در همه اروپا، آسیای میانه، روسیه، پاکستان، ترکیه، افغانستان، قفقاز، عراق، قبرس لبنان، فلسطین، اردن، شمال غرب هیمالیا، غرب تبت، شمال آفریقا بصورت بومی سبز می کند و همچنین به عنوان درخت زینتی و برای تولید چوب بطور گسترده کاشته می شود.
Populus alba L.

 گونه

 :

پراکندگی ایران

پراکندگی گونه

Populus alba L.

در منطقه حفاظت شده کرکس

منابع :   

ثابتی، ح. 1353. جنگل ها، درختان و درختچه های ایران. سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی. صفحه 529.
مظفریان، و. 1383. درختان و درختچه های ایران.فرهنگ معاصر. صفحه 820.
معصومی ، ع.ا.، اسدی، م.، همتی، ا. 1390. فلور ایران تیره بید Salicaceae. موسسه تحقیقات جنگل ها ومراتع کشور. شماره 74. صفحه 8.
Boissier, E. 1879. Flora Orientalis. Vol IV. P. 1195.
Rechinger, K.H. 1969. Flora. Iranica, Salicaceae. No. 65. P. 12.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی