Skip to main content
x

نام علمی :

Astragalus verus Olivier.

نام فارسی :

خانواده :

Fabaceae

نام عربی :

2n :  

نام انگلیسی :

Gum dragon, Tragacanth

نام فرانسوی :

 

 

نوع رویشگاه :

مناطق ایران و تورانی

 

 

ارزش کاربری :

صنعتی

 

 

 نوع خاک :

آهکی
گچی
قلوه سنگی

 

 

توپوگرافی  :

کوهستان

 

 

اکوسیستم :

مناطق استپی

 

 

شماره شناسه  :

146

 

 

وضعیت تهدید :

وضعیت تهدید
دارای خطر کمتر

توصیف گونه :

گياه بوته‌اي پا کوتاه یا بلند، بالشتکی خارپشتي یا کوهانی، با ارتفاع‌ها‌‌‌ی متفاوت حتی درختچه‌ای به طوری که ارتفاع آن بین 10 تا 100 سانتیمتر و قطر تاج پوشش 20 تا 70 سانتیمتر متغییر است. ساقه ها منشعب و در هم رفته دارد. رنگ گیاه خاکستری یا نقره‌ای پوشیده از کرک های سفید متراکم یا به ندرت کم کرک و گاهی بدون کرک است. گوشوارک‌ها‌‌‌ به طول 5 تا 10 میلیمتر، چرمی، زرد رنگ، به شکل نیزه ای، پوشیده از کرک های نمدی. برگ ها‌‌‌ به طول 2 تا 7 سانتیمتر، محور اصلی برگ سخت و چوبی، پایا، راست یا به عقب برگشته و انتهای برگ منتهی به خار است. دمبرگ به طول 1 تا 1/5 سانتیمتر، پوشیده از کرک های سفید ایستاده می باشد. برگچه ها به تعداد 5 تا 9 جفت، خطی یا مستطیلی یا بیضوی کشیده و تا خورده، به طول 5 تا 12 میلیمتر و به عرض 2 تا 3 میلیمتر و به رنگ سبز یا نقره‌ای هستند. گل آذین کروی یا بیضوی یا گاهی استوانه ای پنهان در لا‌به‌لای برگ ها‌‌‌ است، تعداد گل زیاد مجتمع یا تنک واقع در پای برگ ها‌‌‌ در طول ساقه هستند. برگه ها‌‌‌خطی باریک یا بیضوی، زورقی شکل، به طول 4 تا 5 میلیمتر و غشایی. کاسه قیفی شکل، کرک‌دار، در قاعده بدون کرک و به طول 4 تا 6 میلیمتر، جام بلندتر از کاسه، به رنگ زرد یا آبی گاهی بنفش است. درفش به طول 6 تا 10 میلیمتر، پهنک بیضوی، نوک کند، در وسط منقبض، در قاعده گوشک‌دار است. بال به طول 8 تا 9 میلیمتر، ناو تقریباً هم طول بال و به اندازه 8 تا 9 میلیمتر است. تخمدان کرک‌دار و از کرک های خوابیده پوشیده شده است. میوه مجهول است. یکی از گون‌ها‌‌‌ی مولد کتیرای زرد می باشد که هر ساله کتیرای استحصال شده، در صنعت و در داروسازی مورد استفاده قرار می گیرد.کتیرای این گونه خاصیت ضد قارچی بالا دارد. با تیغ زدن گیاه جهت جمع آوری کتیرا، گیاه به چند دلیل تضعیف شده و خشک می گردد. تیغ زدن موجب خروج ذخیره مواد آلی گیاه می شود. همچنین با ایجاد زخم در محل تماس با خاک در یقه گیاه، ورود قارچ ها و دیگر میکروارگانیسم ها .به داخل گیاه مقدور می گردد که بعد از ورود شروع به فعالیت نموده و گیاه را خشک می کنند. تیغ زدن گیاه باعث قطع آوندهای آبکش و چوب می گردند که انتقال شیره پرورده و خام مختل می شود و گیاه در معرض خشک شدن قرار می گیرد. در مراتعی که این گیاه را برای کتیرا تیغ می زنند، همه ساله تعداد زیادر از بوته ها خشک می گردد.  

 

 

 

 

نمودار فنولوژی

Astragalus verus - ‌‌Fabaceae

وضعیت پراکندگی در ایران  :

اصفهان، چهارمحال و بختياري، همدان، لرستان، كرمانشاه، زنجان، كردستان، تهران، سمنان، گيلان، قزوین، استان مرکزی، البرز، گلستان، قزوین، خراسان

 پراکندگی جغرافیایی :

ایران، آسیای مرکزی و روسیه. اما با توجه به گستردگی بسیار فراوان آن در ایران، به نظر می رسد که حداقل در کشورهای همجوار نیز در شرق و غرب یافت شود. این گونه دارای اسامی مترادف بسیار زیادی است که  پیگیری پراگنش جغرافیایی آنرا مشکل می نماید.

 گونه

 :

Astragalus verus Olivier.

پراکندگی ایران

Astragalus verus - ‌‌Fabaceae

پراکندگی موته

Astragalus verus - ‌‌Fabaceae

منابع :   

Spratt. G. 1830. Flora Medica. Volume 1. Callow and Wilson. P. 278.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی