Skip to main content
x

نام علمی :

Cynomorium coccineum L.

نام فارسی :

خانواده :

Cynomoriaceae

نام عربی :

زُبَ الارض، طَرثوث

2n :  

نام انگلیسی :

Maltese fungus, Maltese mushroom, Desert thumb, Red thumb

نام فرانسوی :

Cynomorium écarlate, Éponge de Malte

 

 

نوع رویشگاه :

مناطق ایران و تورانی

 

 

ارزش کاربری :

دارویی

 

 

 نوع خاک :

شور

 

 

توپوگرافی  :

دشت

 

 

اکوسیستم :

مناطق استپی

 

 

شماره شناسه  :

61

 

 

وضعیت تهدید :

توصیف گونه :

این گياه فاقد کلروفل است و نمی تواند فتوسنتز نماید لذا گونه به صورت انگلی زیست می کند. ریزوم دار می باشد و زمستان گذرانی آن هم به همین صورت با ریزوم انجام  می گیرد که در زیر خاک ریزوم ها به ریشه گیاه میزبان متصل شده و کاملاً به میزبان وابسته است. گل آذین بر روی ساقه بدون انشعاب نرم و گوشتی ظاهر می گردد. بخش اعظم ساقه زیر خاک، بر روی ساقه، برگ های فلسی مانند غشایی را می توان دید. گل آذین به رنگ قرمز تیره تا ارغوانی است گل ها ریز، متراکم، گل ها نر، ماده، و یا نرماده ی هرمافرودیت می باشد. این ساقه افراشته بوده و 15 تا 45 سانتی متر ارتفاع دارد. لقاح توسط حشرات که به آن جلب می شوند صورت می گیرد. بعد از لقاح سنبله تغییر رنگ داده و سیاه می شود. میوه کوچک و ناشکوفا است. فلس های فشرده همان برگ های تغییر شکل یافته هستند که قاعده ساقه را پوشانيده اند. گل هاي نر قطعاتي معمولی را داشته و طول آن 2 تا 4 میلی متر می گردد. ميله پرچم منفرد و ضخيم بوده و کيسه بساک دو حجره اي می باشد. قطعات گل هاي ماده طولی حدود 1 تا 3 میلی متر، خطي و گرزي، تخمدان تخم مرغي شکل، بدون پايک يا با پايک بسيار کوتاه دارد. تخمک منفرد، واژگون، خامه منفرد، کلاله ضخيم تخت شده، ميوه کروي و دانه تقريباً کروي است.  این گیاه انگلی چند ساله ناحیه رویشی مدیترانه است و در منطقه در شوره زاره ای رویشگاه گز، بر روی ریشه درختچه گز مشاهده گردید که ریشه مکنده خود را به ریشه گز و غیره متصل نموده و انگلی زندگی می کند. در مناطق آلوده جمعیت این انگل نسبتاً زیاد است و در فصل مساعد، آنها را در کف درختچه زار به تعداد نسبتا زیاد می توان دید. در حاشیه مدیترانه به عنوان گیاه داروئی استفاده می شود. از عصاره متانولی این گونه برای کنترل رشد قارچ های Cryptococcus neoformans, Candida guilliermondii و Candida krusei آزمایش شد و اثر قارچ کشی این عصاره بر روی این قارچ ها تایید گردید. تاکید شده که این ترکیبات به عنوان ماده قارچ کش سازگار با محیط زیست می تواند تولید و در اختیار کشاورزان قرار گیرند. در بررسی دیگر، اثرات آنتی اکسیدان عصاره متانولی گیاه مطالعه شد و نیز مقدار کل فنول و فلاونوئید آن اندازه گیری گردید. در این گیاه ترکیبات جدید Gallic acid و cyanidin 3-O-glucosideشناسائی گردید که هر دو ترکیب اثرات آنتی اکسیدان دارند و این گیاه را به عنوان منبع این ترکیبات مفید معرفی کردند.  

 

 

 

 

نمودار فنولوژی

Cynomorium coccineum - Cynomoriaceae

وضعیت پراکندگی در ایران  :

اصفهان، شیراز

 پراکندگی جغرافیایی :

گیاه انگلی که بر روی درختچه های Tamarix, Salsola, Nitraria در خاک های شور اروپا تا آسیا گزارش شده است. آسیای میانه، بالکان، تیان شان، ایران، مغولستان، افغانستان، مدیترانه، پرتغال، ایتالیا.

 گونه

 :

Cynomorium coccineum L.

پراکندگی ایران

Cynomorium coccineum - Cynomoriaceae

پراکندگی موته

Cynomorium coccineum - Cynomoriaceae

منابع :   

Rechinger, K.H, 1978. Flora Iranica, Cynomoriaceae, No. 129. P. 1.
Shishkin, B.K. 1974. Flora of the USSR. English translated. Vol. XV. P. 671.
Tutin, T.G., Burgea, N.A., Chater, A.O., Edmondson, J.R., HeyWood, V.H., Moore, D.M., Valentine, D.H., Walters,S.M., Webb, D.A. 1996. Flora Europaea. Cambridge Univ. Press. Vol. 1. P. 90.  

ارتقاء امنیت وب با وف بومی