Skip to main content
x

نام علمی :

Eruca sativa Miller.

نام فارسی :

منداب

خانواده :

Brassicaceae

نام عربی :

، رَوْق  جرجیر

2n :  

Bo:22; Ch:22

نام انگلیسی :

Garden salad, Salad rocket, Rocket salad

نام فرانسوی :

Roquette vraie, Roquette cultivée, Roquette, Fausse Giroflée

 

 

نوع رویشگاه :

مناطق ایران و تورانی
مناطق صحرایی سندی
مناطق اروپایی سیبریایی

 

 

ارزش کاربری :

علوفه ای
دارویی

 

 

 نوع خاک :

آهکی
گچی
قلوه سنگی

 

 

توپوگرافی  :

دشت

 

 

اکوسیستم :

مناطق استپی
کاشته شده

 

 

شماره شناسه  :

33

 

 

وضعیت تهدید :

توصیف گونه :

گیاه یک ساله با بوی مشخص است که ساقه های آن تا ارتفاع 25 تا 50 و گاهی تا 80 سانتیمتر رشد می کنند. ساقه ها افراشته یا خیزان و ساده یا منشعب از قاعده هستند که دارای موهای زبر و به ندرت تقریباً بدون کرک می باشند. برگ ها چنگکی تا شانه ای بریده و کم و بیش گوشتی هستند. برگ های پایین ساقه تقریباً طوقه ای، به طول 7 حداکثر 15 و عرض 3 تا 5 سانتیمتر می باشند که دمبرگ کوتاه و 4 تا 5 جفت قطعه دارند. لوب انتهایی تقریباً بلندترین لوب است. برگ ها تخم مرغی شکل با نوک کند و دندانه های نا منظم می باشند. لوب انتهایی به شکل تخم مرغی-مستطیلی است. برگ های بالای ساقه 1 تا 3 جفت قطعه دارند که کوچک تر از برگ های پایینی هستند و تقریباً بدون دمبرگ می باشند و یا دمبرگ ندارند. گل آذین خوشه 15 تا 50 گل تقریباً آویزان دارد که در مرحله میوه دهی تا 30 سانتیمتر طول پیدا می کند. گل ها درشت هستند که قطر آن ها به 1/5 تا 2 سانتیمتر می رسد و رنگ سفید مایل به زرد کم رنگ یا سفید کثیف دارند. دمگل در مرحله میوه دهی 3 تا 5 و به ندرت 8 میلیمتر طول دارد. کاسبرگ ها به طول 8 تا 12 و عرض 1/8 تا 2 میلیمتر هستند که به شکل مستطیلی و کم و بیش کرکدار می باشند. گلبرگ ها 1/5 تا 2/2 سانتیمتر پهنا دارند که دارای ناخنک بلند با رگه هایی به رنگ قهوه ای یا بنفش می باشند. پرچم ها به تعداد 9 تا 11 عدد و به طول 1/1 تا 1/5 سانتیمتر هستند. میوه های خورجین 1/5 تا 3 سانتیمتر طول و 3/5 تا 4/5 میلیمتر عرض دارند. میوه ها مستطیلی-تخم مرغی شکل با منقاری فشرده و شمشیر مانند می باشند که بدون بذر 6 تا 8 میلیمتر طول دارد و فشرده است. میوه شکوفا است که با شکافی در طول رگه کناری باز می شود. در هر خانه تخمدان 6 تا 12 عدد بذر تشکیل می شود. از این گونه درطب سنتی در مناطق مختلف دنیا استفاده می شود. هم چنین در ایتالیا و... از برگ های تازه آن در سالاد ویا برگ های پخته آن همراه گوشت مرغ مصرف می گردد. بررسی ها نشان داده است که برگ های این گیاه نسبت به ساقه ها مواد آنتی اکسیدان بیشتری دارد.

 

 

 

 

نمودار فنولوژی

Eruca sativa - Brassicaceae

وضعیت پراکندگی در ایران  :

گيلان، گرگان، مازندران، آذربايجان، كرمانشاه، اصفهان، فارس، همدان، خوزستان، بوشهر، لرستان، كرمان، سمنان، خراسان، تهران، يزد

 پراکندگی جغرافیایی :

عراق، ایران، افغانستان، اروپای غربی تا مرکزی و تا جنوبی، آفریقای شمالی، آفریقای گرمسیر صحرا و سودان، آسیای شمالی تا غربی، هند، چین. به آمریکای مرکزی و آفریقای جنوبی و جاهای دیگر معرفی شده است.

 گونه

 :

Eruca sativa Miller.

پراکندگی ایران

Eruca sativa - Brassicaceae

پراکندگی موته

Eruca sativa - Brassicaceae

منابع :   

Boissier, E. 1867. Flora Orientalis. Vol I. P. 396.
Rechinger, K.H. 1968. Flora. Iranica, Cruciferae. No. 57. P. 42 .
Townsend, C.C., Guest, E. 1974. Flora of Iraq. Vol.4- Part two. P. 864.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی