Skip to main content
x

نام علمی :

Solanum tuberosum L.

نام فارسی :

سیب زمینی

خانواده :

Solanaceae

نام عربی :

بطاطه، بطاطس

2n :  

Bo:48

نام انگلیسی :

Potato, Common potato

نام فرانسوی :

Pomme de terre, Parmentiere

 

 

نوع رویشگاه :

ناشناخته

 

 

ارزش کاربری :

دارویی
تغذیه ای

 

 

 نوع خاک :

آهکی
قلوه سنگی

 

 

توپوگرافی  :

دشت

 

 

اکوسیستم :

کاشته شده

 

 

شماره شناسه  :

544

 

 

وضعیت تهدید :

توصیف گونه :

سیب زمینی گياهي علفي نشاسته‌ای، داراي استولون زيرزميني که استولون‌ها به غده‌های بدون فلس منتهي مي‌شود. ساقه‌ها متعدد منشعب، افراشته بوده و تا ارتفاع 30 تا 100 سانتیمتر رشد می کند. برگ ها با تقسیمات فرد شانه ای با 7 تا 9 برگچه تخم مرغي یا دایره ای شکل که در ميان دو جفت برگچه، يک برگچه کوچک تر وجود دارد. بعد از گل‌دهی گیاه برگ ها از بین می‌روند. گل آذين گرزن انتهایی که گل هادمگل بند بند دارند. کاسبرگ ها داراي 5 دندانه نیزه ای. جام گل به رنگ سفيد يا ارغواني که گل ها 2/5 تا 3/5 سانتیمتر قطر دارند. پرچم ها زرد رنگ می باشند. گفته می شود که رقم‌های گل سفید تولید سیب زمینی با پوست زرد مایل به سفید می کنند. در حالیکه رقم‌های گل بنفش ، تولید سیب زمینی با پوست صورتی رنگ می نمایند. گیاه سیب زمینی به روز کوتاه حساس است و با رسیدن این دوره غده‌های سیب زمبنی در بوته‌های کشت شده تشکیل می گردد. این نکته در برخی ارقام کشت شده تا حدودی با اصلاح حل می شود سیب زمینی با کشت بذر حقیقی آن و نیز غده سیب زمینی تکثیر می شود و استفاده از بذر حقیقی مستلزم نگهداری گیاه در مزرعه برای مدت زمان طولانی است. از طرف دیگر، چون تلقیح با حشرات انجام می گیرد، گیاهان بدست آمده شبیه پایه مادری نخواهد بود. به این دلیل زارعین از روش کشت غده سیب زمینی استفاده می کنند تا مرغوبیت محصول تولیدی کنترل گردد. سیب زمینی حدود چهار قرن می باشد که از منطقه آند در آرژانتین به دیگر نقاط دنیا معرفی شده، اما امروزه نقش مهمی در تولید غذای جهانی دارد و پس از ذرت، گندم و برنج این چهارمین گیاهی است که برای این منظور کشت می گردد.

 

 

 

 

نمودار فنولوژی

Solanum tuberosum - Solanaceae

وضعیت پراکندگی در ایران  :

كاشته شده

 پراکندگی جغرافیایی :

این گونه بومی آمریکای جنوبی و کشور شیلی است و در تمام کشورهای دنیا کاشته می شود. مزارع آن در سطوح کوچک تا بسیار گسترده و مکانیزه و صنعتی مديريت می گردد. دارای ارزش غذایی فراوان برای بخش اعظم کشورهای با مشکل اقتصادی است. واریته های زیادی با اصلاح نژاد به دست آورده اند که خواص ظاهری گیاه شناسی و نیز طعم و مزه غده آنها با یکدیگر متفاوت است. دارای گروه ویتامین های ب و ث بوده و علاوه بر مصرف خوراکی انسان برای دامپروری نیز استفاده می شود.

 گونه

 :

Solanum tuberosum L.

پراکندگی ایران

Solanum tuberosum - Solanaceae

پراکندگی موته

Solanum tuberosum - Solanaceae

منابع :   

Schisschkin, B.K., Bobrov, E.G. 1997. Flora of the USSR. English translated. Vol. XXII. P. 8.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی